Muzikant Woody Veneman opent walk by-galerie in Eindhoven: ‘Een kijkdoosje, als gebaar naar de stad’

Woody Veneman

EINDHOVEN - Nieuwe makers en onbekend talent uit de omgeving van Eindhoven een podium bieden: dat is het streven van Woody Veneman. De Eindhovense muzikant opent inkijkgalerie Salon Veneman op de begane grond van ‘zijn’ woning, te vinden op Tongelresestraat 1.

De gemeente is in het bezit van het huis waarin Veneman (38) sinds een aantal jaar op de bovenverdieping woont. ,,Maar de benedenverdieping stond al jaren leeg. Het was een lelijke opslagruimte", legt hij uit. Die ruimte kon wel wat nuttiger gebruikt worden, dacht Veneman. Hij raakte in gesprek met de gemeente, die zijn plannen voor het ‘kijkdoosje’ goedkeurde en groen licht gaf. Sinds de coronapandemie verbouwde hij de benedenruimte en toverde het om tot een atelier en inkijkgalerie: Salon Veneman.

Voorbijgangers zien op dit moment het afstudeerproject Dream Dog Workshop van de Eindhovense social designer Imke Sloos. In deze interactieve installatie stelt zij op een vrolijk-kritische manier vragen bij het doorfokken van rashonden als modeverschijnsel. Afgelopen zomerperiode werkte zij in de galerie aan het project, waarna ze het werk nu direct ten toon kan stellen.

Ik ben een maker. Ik maak muziek, werk aan grafisch ontwerppro­jec­ten. Maar ik was benieuwd of ik ook kon facilite­ren, om mezelf als curator op te stellen.

Geste
Die 'verbinder’ in dat proces wil Veneman graag zijn. Hij wil het in ieder geval proberen. ,,Ik ben een maker. Ik maak muziek, werk aan grafisch ontwerpprojecten. Maar ik was benieuwd of ik ook kon faciliteren, om mezelf als curator op te stellen.” Zijn doel is om samen met de exposerende artiesten een verhaal te vertellen, als geste naar Eindhoven.

Een podium bieden aan de ‘langs-de-zijlijn-artiesten’, zoals Veneman dat omschrijft. Artiesten die volgens hem heel goed zijn, maar nauwelijks gezien worden. Iedere anderhalve maand exposeert iemand anders zijn werk. Op het programma staan tot nu toe ‘onbekende pareltjes’ als Ivi van Keulen, Michiel Brouwers, Bob Dieleman, Glenn Peeters en Martijn Crins, die zo ieder een eigen Dutch Design Month hebben. ,,Ik hoop dat voorbijgangers die geen affiniteit met kunst hebben, ook een kijkje nemen. Als mensen voorbij lopen, naar binnen kijken en denken: what the f*ck gebeurt hier?", vertelt Veneman lachend.

Hij baalt dat Salon Veneman niet de sociale ontmoetingsplaats kan worden zoals hij hoopte. Corona gooit roet in het eten, anders wilde hij iedere anderhalve maand een expositie-opening houden. ,,Maar dat is niet erg. Het is een pilot van een jaar, we gaan het zien. Ik vind het leuk om te doen en belangrijk om mijn nek uit te blijven steken.” Om, volgens Veneman, nog een flinke poos ‘jong in de kop’ te blijven.


bron: https://www.ad.nl/eindhoven/muzikant-woody-veneman-opent-walk-by-galerie-in-eindhoven-een-kijkdoosje-als-gebaar-naar-de-stad~aa4a94c6

Previous
Previous

Woody & Paul are back: terug naar de basis

Next
Next

Muzikale allrounder Woody Veneman: ‘Muziek is toch bedoeld om met de billen te schudden’